5 konkrete tips for å begynne å løpe

I løpet av det siste året har løpeentusiasmen eksplodert i Norge. For meg selv som er en ivrig løper er det veldig gøy at så mange velger denne treningsformen. Spektret blant de som løper er stort. Noen har et nært forhold til det å løpe, mens for andre er det fjernt.

Uavhengig av mengde løpserfaring kan det være fint med litt input innenfor dette tema. Videre i denne artikkelen vil det komme fem tips som jeg mener er viktige å tenke på når du skal i gang med løpingen. Tipsene er ment for deg som ønsker å komme i gang med løping og for å gi deg en best mulig løpsopplevelse slik at dette er en treningsform du vil fortsette med.

Som en ivrig løper er jeg opptatt av å fronte denne treningsformen. Det at løping er noe som alle har lett tilgjengelig, rett utenfor døren kan være med å bidra til en bedre folkehelse! Kondisjonstrening styrker hjertet og lunger, det kan vedlikeholde eller sørge for at skjelettet ditt blir sterkere. Kondisjonstrening gir en økt følelse av velvære, forebygger stress og depresjoner. I tillegg forebygger du en rekke livsstilssykdommer som diabetes type 2, høyt blodtrykk og slag. Du er ikke avhengig av andre (med mindre du har en løpeavtale), og du trenger ikke tilpasse øktene til åpningstidene på et treningssenter. Løping krever et minimum av utstyr, dette kommer naturligvis til være avhengig av målsetting, men i utgangspunktet trenger du ikke mye utstyr.

Tips 1: Tren med utgangspunkt i ditt nivå

For at du skal finne gleden med å løpe, er det viktig å tenke individuelt. Det er veldig lett å sammenligne seg med andre og ha en tanke om at man skal være på samme nivå som noen du for eksempel har sett på sosiale medier. For at du skal få best mulig utbytte og glede av den treningen du legger ned er det viktig å være bevist på ditt nivå og tilpasse treningsmengden og intensiteten.
Dette betyr ikke at du ikke kan hente inspirasjon og gode treningsøkter fra noen som er på et høyere nivå enn deg selv, det betyr bare at du trenger å tilpasse øktene litt.
Dette er spesielt viktig for å oppleve mestring på trening, og sitte igjen med følelsen om at du har lyst å gjøre dette flere ganger. Det skaper en god forutsetning for kontinuitet i treningen, og det er en av de viktigste faktorene for god fremgang

Tips 2: Variasjon

Det å løpe den eksakt samme turen, i samme tempo på samme underlag er en sikker vei til kjedelig trening og stagnering. Et av de beste rådene for god utvikling er variasjon i treningen. Med dette mener jeg variasjon i ulike løpeformer. Eksempelvis så kan du bytte på intervaller, langturer og bakkeløp. Her må du gjerne supplere på med noe helt annet. Er du glad i å gå på fjellet, gjør det! Kanskje trives du best med styrketrening eller på sykkelen, kjør på!

Når vi snakker om variasjon så er det i tillegg til ulike løpsformer flere relevante faktorer vi kan variere på. Du kan endre intensitet, tidsbruk og underlag.

I oppstarten av en løpekarriere tenker mange at det handler om å samle mest mulig kilometer og bruke flere timer per treningsøkt. Tvert om, en god løpeøkt kan være gjort på bare 30 minutter.
Kroppen og beina dine har godt av både korte og lange økter, med høy og lav intensitet og ulikt underlag. En variert treningsdag vil slå positivt ut på formen din. Du vil merke at det blir morsommere og høyst sannsynlig vil det være en trigger for motivasjonen din.

Tips 3: Utstyr

Løping er i utgangspunktet en treningsform som krever et minimum av utstyr. Gode sko er likevel en ting jeg anbefaler alle å investere i. Finn en sko som passer din fot og profil, ikke heng deg for mye opp i utseende når det kommer til skovalg for her bør absolutt ikke utseende være avgjørende. En god og riktig løpesko vil påvirke løpsfølelsen din og samtidig være med og forebygge eventuelle skader. Legger, knær, ankler og fotblad utsettes for høy belastning under ei løpeøkt, så det å ha et godt underlag er svært gunstig.

Videre finnes det mye annet utstyr som man kan velge å kjøpe. Personlig er jeg veldig glad i pulsklokken min. Den gir meg mer kontroll og oversikt over treningen min og hjelper meg til å holde orden på tid, fart og kilometer. I kombinasjon med pulsbeltet rundt brystet, får jeg en veldig nøyaktig måling og tilbakemelding på treningsøkten min. Dette avhenger selvsagt av målsettingen med løpetreningen.

Tips 4: Målsetting

Fordelen med å ha et mål er at løpingen automatisk blir morsommere og mer meningsfylt. På tyngre dager kan målet ditt være med på gi deg det ekstra lille dyttet som du trenger for å få gjennomført økten. Et mål kan for eksempel være at du skal klare å løpe 5 km sammenhengende, for så sette et nytt mål om at du skal klare å løpe lengre uten stopp eller at du skal klare å løpe 5 km raskere. Et annet mål kan være å melde seg på et løp lengre frem i tid slik at du har noe å jobbe mot!
Vær realistisk når du setter deg mål, det er bedre å nå målet litt tidligere enn du hadde trodd for så å lage deg et nytt mål, enn at målet er så vanskelig at du mister motivasjonen i jakten.

Tips 5: Avtaler og planlegging

Lag en avtale med deg selv og legg inn treningen i kalenderen. Skal du trene på morgenen, legg frem treningstøyet dagen før. Hvis du har mulighet, løp til jobb. Det vil gjøre godt for deg og miljøet. Det sies at det er enklere sagt enn gjort, men det handler om å bestemme seg og planlegge det inn i kalenderen.

En drivkraft for mange er å ha bindende treningsavtaler. Her er online pt et godt verktøy. Online pt lager treningsplanen til deg og følger deg samtidig opp slik at det kan gjøres justeringer på treningsplanen underveis. Dette gjør at du har noen som skal se at du har gjennomført treningsøktene og få en tilbakemelding på hvordan øktene dine har vært, dette gir en motivasjonsboost samtidig som det sikrer progresjon i treningen din. Andre alternativer kan for eksempel være ei løpegruppe som har faste samlinger i uken, eller en venn som du kan trene og være sosial med samtidig. Lange, rolige løpeturer kan oppleves kjedelige og langdryge, på disse øktene skal du holde et så rolig tempo at du kan prate underveis og da er det veldig fint å ha en treningsvenn med på tur.

På den andre siden så kan det være en fordel å ha en treningsvenn med når du skal gjennomføre en intervalltrening. At du har noen som kan gi deg det ekstra pushet og motiverer deg gjennom den tyngste delen av økten.

Har du som mål om å begynne å løpe?

Skrevet av:

Patrick Sørensen

Patrick har jobbet som PT i flere år, både på senter og online. Han sitter på mye kompetanse om både løping og styrketrening, og ønsker alltid å gi kundene den beste oppfølgingen slik at de kan nå sine mål.

Forrige
Forrige

Last ned ukesmeny for middager

Neste
Neste

Myter om trening og kosthold