Yte så nyte - eller?

Balanse. Det magiske ordet fra alle influensere som sitter i sofaen en fredagskveld i treningstøy og spiser godteri og poster det på sosiale medier.

Vi har vel alle slengt rundt oss utrykket “yte så nyte”. Er det nå egentlig en så farlig tanke? Dersom man trener så kan man spise godteri? Og dermed får en balanse i livet? Det er vel bra det?

Dette er et begrep man ofte hører i Fitness og treningsverden og antyder ofte at man må yte- altså gjøre en form for aktivitet før man kan nyte- spise noe i en slags premie. Eksempelvis snack, god mat, kaker, god drikke etc.

Et farlig tankesett?

«Hvorfor er det så ille», tenker du kanskje da.

Jo, fordi dette tankesettet kan være med å bidra til et uheldig syn på kropp, mat, trening og helse og fører ofte til dårlig samvittighet og negative tanker.

Belønning av trening og bevegelse med mat og drikke, fører ofte til tankesett som dette:
«I dag har jeg ikke trent, da kan jeg ikke spise den sjokoladen jeg har så lyst på. Jeg fortjener den ikke, fordi jeg har sittet i hele dag». Betyr det at hver gang man har trent så skal man belønne det med sjokolade?

Eller:

“I dag har jeg løpt en hel time, det fortjener en pizza med god samvittighet.”

Hva når du ikke har trent? Har du da ikke fortjent pizza den dagen? Hva om du da spiser pizza likevel? Hvordan er tankene dine da i etterkant? Sannsynligvis et sted mellom «nå gjorde jeg noe dumt, jeg burde ikke spist den pizzaen» til «huff nå blir jeg feit, jeg har ikke fått forbrent tilstrekkelig med kalorier» noe som igjen gjerne fører til en form for straff. Dessverre enten i form av trening, eller ved kostrestriksjoner.

Mat er ingen straff

Kjære leser. Du kan spise noe du har lyst på selv om du ikke har trent. Din verdi er ikke knyttet til om du har trent eller ikke. Og du heller ikke spise godteri dersom du har trent.

Tren og spis for helsa di, ikke for samvittigheten din.
Fokuser på matglede og treningsglede.


Skrevet av:

Maren Hovdenakk

Maren er en av våre mest erfarne PT´er og har lang fartstid i bransjen som instruktør, PT, kostveileder, massør, og siste årene også som Online Coach. Med en bachelor i trenerrollen og som Psykologistudent, er hun opptatt av hele mennesket.

Forrige
Forrige

Har du prøvd et av våre Online kurs i gruppe?

Neste
Neste

Bør du trene for å få PUMP?